Вчені виявили алкогольний напій, який захищає від коронавірусу. І це — не жарт

Дослідники виявили антиоксидант, який ефективно протистоїть респіраторному дистрес-синдрому. А це — частий супутник Covid-19.

Дистрес-синдром є наслідком запального процесу в легенях. Фактично, це — легенева недостатність. Вона часто супроводжує перебіг коронавірусної хвороби.

Її симптомами є утруднене дихання, сильна задишка, а в деяких випадках — і синюватий колір шкіри.

Канадські медики з’ясували, що легенева недостатність послаблюється, якщо в організмі підвищується вміст певного ферменту.

І сприяє процесу один широко поширений алкогольний напій.

Що з’ясували вчені?
Дослідники з університету Лаваля переконані, що ключову роль в цій ситуації відіграє фермент АСЕ2.

Коли його вміст в організмі зростає, тяжкість синдрому легеневої недостатності знижується.

натомість концентрація цього ферменту в організмі підвищується завдяки одному з видів антиоксидантів.

І цей антиоксидант — той самий ресвератрол, що міститься у вині, і є головною причиною того, що вино є частиною здорової дієти і продовжує життя.

Найбільше ресвератрола міститься в червоному вині, хоча і в білому він теж є.

Вчені припускають, що респіраторний дистрес-синдром може бути викликаний надмірною активністю імунної системи. А ресвератрол відомий своєю здатністю пригнічувати цю активність. На думку італійської дослідниці Люсії Малагуарнера з університету Катанья, яка не брала участі в дослідженні канадських вчених, придушення запальних процесів у легенях полегшує дихання пацієнтів. І це — найважливіший результат канадського дослідження.

Тому з певного погляду, червоне вино можна вважати ліками від Covid-19, хоча в цьому твердженні і є велика частка умовності. Швидше це можна сформулювати так — завдяки ресвератролу червоне вино може полегшувати перебіг хвороби Covid-19 у деяких пацієнтів.

Насправді, для того, щоб отримати ресвератрол, не обов’язково пити вино.

Цей антиоксидант також міститься в арахісі і фісташках, у малині, чорниці, винограді й какао.

Однак, червоне вино все-таки залишається найефективнішим способом отримання ресвератрола.

Як раніше писав НВ, останніми роками з’явилися десятки досліджень, які свідчать про те, що нині немає достатньо доказів, щоб вважати користь антиоксидантів доведеною.

Ба більше, за деяких станахів антиоксиданти можуть бути небезпечними. Наприклад, вони збільшують летальність у пацієнтів з раком шлунково-кишкового тракту.

Джерело